Ons Bier

Ons Bier

Wat is nou eigenlijk lekker bier? Maar belangrijker, wat zou jij lekker vinden? Dat vroegen we ons af… Zit jouw lievelingsbier er al tussen?

  • WEIZEN ‘ZONDAGSKIND’

Nog voor de zomer van 2017 besloten we snel te starten met een Weizen. Fris, licht, niet te hoog in alcohol, en lekker doordrinkbaar; dat waren de meest gewenste argumenten. Hier zijn onze brouwmeesters mee aan de slag gegaan, en na ettelijke proefbrouwsels, konden we -in onze gezegende Brouwerij, op tweede pinksterdag 2017- tegen elkaar zeggen: Ons ZONDAGSKIND is geboren!

Naamgeving Zondagskind: De Heilige Dominicus was, zo staat geschreven, een oprecht “Zondagskind”. Hij stond aan de oorsprong van de Orde der Dominicanen. En zo staat de Weizen Zondagskind, op zijn beurt, aan de oorsprong van onze Brouwerij…

  • BOCK ‘CAPRA sanctus’

Het tweede bier liet zich makkelijk raden; dat moest een Bockbier worden. De herfst kwam met rasse schreden naderbij, en dan moet bockbier beschikbaar zijn. Lekker moutig, niét zoet en met een verrassend bittertje. En wat zo leuk is; het ontbreken van zoetigheid oogst veel waardering.
CAPRA Sanctus, ofwel ‘de heilige Bock’ zag het levenslicht…

Naamgeving CAPRA Sanctus: Capra Ibex is de bekende zuid-Europese steenbok. Capra is in het Latijn de diersoort-aanduiding, en Sanctus staat in dit verband voor Heilig. 

  • TRIPEL ‘DOMINICUS’

Het derde bier: de TRIPEL DOMINICUS smaakt overheerlijk! Een goudkoperen Tripel. Als het puntje van je neus de schuimkraag raakt, en je de eerste teug neemt, beleef je Dominicus’ fijne aroma’s… En ja hoor; ook in 75cl flessen! Het derde bier…

Naamgeving Dominicus: Onze brouwerij is gevestigd in het Dominicanenklooster. De naamgever van dit klooster is de Heilige Dominicus. Onze Tripel draagt daarom eervol zijn naam; Tripel Dominicus…

Hier een “visueel voorproefje”.

  • SAISON ‘de MARTÍN’

Nummer vier is een Saison geworden; overweldigend lekker. Een serieuze aanrader. Voor deze Saison zijn 4 soorten hop gebruikt! Daardoor heeft Saison de MARTÍN een licht-bittertje in de smaak. Zalig dorstlessend in elk ‘Saison’…

Naamgeving de Martín: Martín de Porres was de eerste getinte voorganger binnen de Orde der Dominicanen. Hij kwam uit Peru. Zijn huidskleur was ons tot inspiratie; passend bij de kleur van deze voortreffelijke Saison.

  • BLOND ‘PRAEDICARE’

Nummer vijf in successie is een fantastisch blond bier. PRAEDICARE predikt volop genot. Geniet van de subtiele en ronde smaak. Proef de soepele kruidigheid. Vol en heupig… Wij zijn dus euforisch over deze goudgele blonde! (Maar dat had je al begrepen…)

Naamgeving Praedicare: Wanneer je op internet zoekt op ‘Praedicare’, dan stuit je op Voorspellen / Waarzeggen / Prediken. Onze insteek hierbij? Het ultieme vooruitzicht, de voorspelling van het genot en gevoel op het moment dat je met onze Blonde kennismaakt… 

  • QUADRUPEL ‘PARADISUS’

De zesde biedt een exceptionele smaakbeleving. PARADISUS is verleidelijk lekker. Vol, krachtig, en is geboren op de plek waar de broeders zich bezinnen op goed en kwaad. Stap in de verlokking, en hap in de schuimkraag van dit diepdonkere bier… Gebrouwen met; Zwolse Balletjes !

Naamgeving Paradisus: Tsja… Gaan we te ver als we het over ‘het Paradijs op aarde’ hebben wanneer onze Paradisus jouw smaakpapillen bereikt? De verleiding om een spreekwoordelijke brug te slaan naar dit aardse genot ligt té voor de hand… Hemels nog eens aan toe!

  • STOUT ‘JUDOCUS’

De zevende, een Imperial Stout, wordt door z’n volle karakter vaak geassocieerd met koude en natte dagen. En dat hoeft HELEMAAL niet! Deze zware en donkere Judocus kan -wat ons betreft- áltijd je tafelgenoot zijn… Geniet van de heerlijke moutigheid en de fantastische schuimkraag!

Naamgeving Judocus: Het gevolg van een grapje. De jongensnaam Joost komt voort uit Judocus. Onze eigen Joost is eigenlijk een heel viezig, stout ventje; en hij is al jaren maf van Stout bier. Heel stiekem hebben we deze bij verrassing voor hem gebrouwen… Niet verder vertellen dus!

  • INDIA PALE ALE ‘TOMAS’

Met deze Tomas hebben we acht Prachtbieren op rij… Deze méér dan aanbevelenswaardig IPA is een licht-bitter fris bier met fruittonen van vlierbloesem. Markant door de kenmerkende hoppigheid; hop in een dosering die welhaast perfect is. Niet té. Een echte dorstlesser, en een heerlijk bier om jouw fijne momenten mee te delen.

Naamgeving Tomas: De apostel Tomas is ná Pinksteren naar Oost-Azië getrokken, preekte het evangelie onder Parthen, Meden en Perzen en is uiteindelijk tot Calamina in India gekomen. Aldaar is hij rond het jaar 70 overleden. Zo’n 17 eeuwen ná de apostel Tomas volgde dit biertype hem naar India. Vol trots draagt onze IPA daarom zijn naam. 


Hieronder een overzicht van de Axes-Castellum Ambassadeurs alwaar onze bieren te proeven, of te koop zijn.

Je kunt de bieren ook bestellen in onze webshop, die vind je hier

Naam Adres Postcode Plaats
Bapas Grote Kerkplein 9 8011 PK Zwolle
Barber Onder het Mes Hanzeplein 11-27 8017 JD Zwolle
Bistro De Stadshoeve Oude Wetering 13 8043 MV Zwolle
Bistro de Zoete Inval Jufferenwal 21a 8011 LE Zwolle
Boerderij de Huppe Kleine Veerweg 9 8017 BP Zwolle
Café De Kuiperij Voorstraat 31 8011 MK Zwolle
Café de Singel Groot Wezenland 4 8011 JV Zwolle
de Budde Grotestraat 167 7443 BE Nijverdal
De Enk Enkstraat 67 8012 VA Zwolle
De Gezelligheid Gasthuisplein 11 8011 SB Zwolle
Foodboutique Roggenstraat 3 8011 TE Zwolle
Jumbo Stadshagen Wade 102 8043 LS Zwolle
Grand Café De Veghte Markt 3 7731 DB Ommen
Grand Café Zuijdt Ministerlaan 254 8014 XM Zwolle
Harry de Smaakspecialist v.d. Capellenstr. 57 8014 VV Zwolle
Het Refter Bethleh. Kerkpl. 35a 8011 PH Zwolle
Het Weeshuys Assendorperstr. 6 8011 KA Zwolle
Het Zwolse Balletjeshuis Grote Kerkplein 13 8011 PK Zwolle
Jumbo Assendorp Assendorperstr. 71 8012 DG Zwolle
Jumbo Veemarkt Veemarkt 20 8011 AH Zwolle
Lekker Zwols Oude Vismarkt 31 8011 TA Zwolle
LEVJEN Walstraat 1 8011 NR Zwolle
Mitra Assendorp Assendorperstr. 85 8012 DG Zwolle
Parkpaviljoen Wezenlandenp. 1 8012 BX Zwolle
Schuttelaar Wijn&Gesch. Blijmarkt 17-19 8011 ND Zwolle
Slijterij & Wijnh. Bartels Diezerstraat 124 8011 RL Zwolle
Hulsebosch Dijkstraat 1 8011 XS Zwolle
Stroomberg Campherbeekln 54 8024 BZ Zwolle
‘t Beugeltje Krabbestraat 63 8011 TX Zwolle
Uw Stadsboer Jufferenwal 13 8011 LE Zwolle
Waanders in de Broeren Achter Broeren 1-3 8011 VA Zwolle
Zaal Kappers Kerkstraat 7 7722 LR Dalfsen (Hoonhorst)
Zuivelhoeve Stadshagen Wade 13 8043 LR Zwolle
De Leckernij Kerkstraat 3 8051 GJ Hattem